Tak 44

U wenst in één contract zekerheid van het tak 21 luik te combineren met een mogelijks hoger rendement van het tak 23 luik en dit in de verhouding die U wenst dan is een Tak 44 contract een geschikte oplosing.

Voor een uitleg in mensentaal over de technische kenmerken, risico’s, kosten en fiscaliteit van Tak21 verzekeringsproducten verwijzen wij U graag door naar Wikifin.be via deze link tak 21 .

Voor een uitleg in mensentaal over de technische kenmerken, risico’s, kosten en fiscaliteit van Tak23 verzekeringsproducten verwijzen wij U graag door naar Wikifin.be via deze link tak 23 .

Wikifin.be is de portaalsite van de Autoriteit voor Financiële Diensten en Markten (FSMA) en is één van de drie pijlers van het Wikifin-programma dat de FSMA op 31 januari 2013 gelanceerd heeft ter bevordering van de financiële geletterdheid van de burger.

Dit portaal stelt neutrale, betrouwbare en praktische informatie over geldzaken ter beschikking van de burger om hem te helpen bij het nemen van financiële beslissingen. De website bevat ook quizzen, praktische rekentools en allerlei handige tips om met je geld om te gaan. 

U zal wellicht begrijpen dat wij Wikinf.be een ideaal instrument vinden om de klant bij te staan in zijn financiële vorming en om de klant financieel assertief te maken in zijn contacten met financiële tussenpersonen. Wikifin.be laat ons immers toe om onze missie te realiseren.

Configuratie van een levensverzekeringscontract

In een levensverzekeringsovereenkomst onderscheiden we vier partijen nl. de verzekeringsmaatschappij , de verzekeringnemer, de verzekerde of het verzekerd hoofd en de begunstigde bij leven of overlijden van de verzekerde. De verzekeringsmaatschappij en de verzekeringnemer zijn de partijen die de levensverzekeringsovereenkomst sluiten.

Dat we hiervoor de termen de verzekeringnemer, de verzekerde en de begunstigde in het enkelvoud gebruiken sluit niet uit dat meerdere verzekeringnemers deze overeenkomst afsluiten op het hoofd van meerdere personen ten gunste van meerdere begunstigden bij leven of overlijden.

Het verzekerd risico is het in leven zijn of het dood zijn van de verzekerde. Naargelang het verzekerd risico het leven, de dood of het leven en de dood van de verzekerde betreft, zal de verzekeringsmaatschappij een kapitaal of rente uitkeren bij het in leven zijn en/ of het overlijden van de verzekerde op een tijdstip in de toekomst.

Als het verzekerd risico zowel betrekking heeft op het leven als de dood van de verzekerde duiden we in het verzekeringsjargon de verzekeringnemer, de verzekerde, de begunstigde bij leven en de begunstigde bij overlijden aan met letters in de hiervoor vermelde volgorde. 

Zo’n levensverzekering die beide verzekerde risico’s combineert, noemt men ook een gemengde levensverzekering

Een AAAB-configuratie verwijst dan naar een overeenkomst waarbij de verzekeringnemer zowel verzekerde als begunstigde bij leven is en B de begunstigde bij overlijden van de verzekerde A.

Deze configuratie is één van de configuraties die we kunnen aantreffen bij gemengde spaar-en beleggingsverzekeringen die U afsluit om een bepaald kapitaal op te bouwen voor een al dan niet concreet geformuleerd doel.

Uw nalatenschap plannen met een levensverzekering

Wanneer U overlijdt en U geen testament opgemaakt heeft , overlijdt U ab intestato en zijn de standaard erfregels van toepassing.  Deze standaard erfregels bepalen wie in aanmerking komt om uw nalatenschap te erven bij uw ab intestato overlijden.

Met een testament kan U van deze standaard erfregels afwijken: U bepaalt in uw testament dan zelf wie welk deel van uw nalatenschap zal erven bij uw overlijden.

Afwijken van deze standaard erfregels kan ook met een levensverzekeringcontract.

Als verzekeringnemer duidt U dan de personen aan die begunstigden bij overlijden zijn van uw contract.   Aan deze begunstigden bij overlijden moet de verzekeringsmaatschappij het overlijdenskapitaal uitbetalen wanneer de verzekerde persoon komt te overlijden. 

Bemerk dat het uit te keren kapitaal hier niet geblokkeerd wordt zoals bij eigen en gemeenschappelijke bankrekeningen van de overledene.

 

Uw nalatenschap plannen met een levensverzekering en de erfbelasting

Doorgaans verzekert de verzekeringnemer zijn eigen hoofd en is hij dus eveneens de verzekerde persoon of het verzekerd hoofd. In deze situatie hebben we het in verzekeringstermen dan over een AAB-configuratie ingeval van een zuivere overlijdensverzekering en een AAAB-configuratie bij een gemengde levensverzekering.

Het verzekerd hoofd kan echter een andere persoon zijn dan de verzekeringnemer. 

Voor een zuivere overlijdensverzekering resulteert dat bijvoorbeeld in een ABA of een ABC configuratie.  Voor een gemengde levensverzekering kan de configuratie b.v.  de vorm aannemen van ABAA. De uitkering van het overlijdenskapitaal hangt hier dus niet af van het overlijden van de verzekeringnemer A maar van het overlijden van verzekerde B. 

De aanduiding van een begunstigde bij overlijden gebeurt bij een spaar-of beleggingsverzekering doorgaans uit vrijgevigheid. Weet dat de begunstigde bij overlijden op het ontvangen overlijdenskapitaal in principe erfbelasting zal moeten betalen en dit op basis van een fictieartikel dat deze uitkering fictief gelijkstelt met een legaat m.a.w. met wat iemand krachtens een testament erft.

Weet echter dat in sommige verzekeringsconfiguraties de uitkering van het overlijdenskapitaal naar aanleiding van het overlijden van de verzekerde onder bepaalde voorwaarden toch geen aanleiding zal geven tot erfbelasting.

Als U geen begunstigden bij overlijden aanduidt in uw contract of de aangeduide begunstigde bij overlijden als enige begunstigde eerder komt te overlijden dan de verzekerde zal het overlijdenskapitaal uitgekeerd worden aan de verzekeringnemer (uzelf)  als U nog in leven bent en zoniet aan uw nalatenschap.  In dit laatste geval zijn de standaard erfregels terug van toepassing tenzij U een testament opgemaakt heeft om hiervan af te wijken.

   

Een levensverzekeringscontract als flexibel alternatief voor een testament

In functie van uw vermogensrechtelijke situatie en uw wensen combineren wij verschillende bouwblokken van een levensverzekeringsovereenkomst tot een flexibel instrument om uw nalatenschap te plannen. 

De bouwblokken hebben betrekking op de verzekeringsconfiguratie, het aantal verzekeringnemers, het aantal verzekerden, het aantal begunstigden, de overdracht van rechten van de verzekeringnemer en de eventuele aanvaarding van de begunstigingsclausule door de begunstigden.

Dat sommige combinaties een fiscale optimalisatie opleveren, is natuurlijk mooi meegenomen.

Een schenking bij leven plannen met een levensverzekering

In een levensverzekeringscontract zal U meestal ook een begunstigde bij leven aanduiden. Standaard bent U zelf deze begunstigde bij leven.   Zolang U in leven bent kan U dus gedurende de looptijd van uw contract de waarde van dit contract opvragen bij de verzekeringsmaatschappij. 

U kan echter ook een andere persoon aanduiden als begunstigde bij leven zoals bijvoorbeeld uw kleinkind . 

In de praktijk kiest U  bij een dergelijke levensverzekering een vervaldag die samenvalt met bijvoorbeeld de 25ste verjaardag van uw kleinkind. Als uw kleinkind op zijn 25ste verjaardag nog in leven is, kan uw kleinkind de waarde van uw contract op zijn 25ste verjaardag nl. het kapitaal bij leven opvragen bij de verzekeringsmaatschappij.   

De verzekeringsconfiguratie kan er als volgt uitzien: ABBA met A die zowel verzekeringnemer als begunstigde bij overlijden is en het kleinkind B dat zowel de verzekerde als de begunstigde bij leven is op datum van zijn 25ste verjaardag.

In voorgaand voorbeeld gebeurt de aanduiding van het kleinkind als begunstigde bij leven in de regel uit vrijgevigheid en is er dus sprake van een onrechtstreekse schenking.   

Deze onrechtstreekse schenking vindt plaats onder de opschortende voorwaarde dat het kleinkind nog in leven is op zijn 25ste verjaardag.  U heeft hier dus een schenking gepland waarvan de uitvoering afhangt van een toekomstige en onzekere gebeurtenis nl. het in leven zijn van uw kleinkind op zijn 25ste verjaardag.

Opgelet : als de grootouder komt te overlijden binnen de drie jaar na de uitkering van het kapitaal bij leven zal het kleinkind alsnog erfbelasting verschuldigd zijn in de nalatenschap van zijn grootouder.

 

Een levensverzekering schenken bij leven of de verzekeringsgift

Hiervoor zagen we hoe U met een levensverzekering een onrechtstreekse schenking kan doen die uitwerking zal krijgen als U in leven bent op een tijdstip in de toekomst.  U kan echter ook een rechtstreekse schenking doen via een notariële verzekeringsgift.  U schenkt dan via een notariële akte uw rechten als verzekeringnemer aan de begunstigde die aanvaardt. 

Voor een gemengde levensverzekering van het type AABB zal de oorspronkelijke configuratie door de schenking veranderen in een configuratie BABB.  De verzekeringnemer blijft hier nog enkel het verzekerd hoofd.  Burgerlijkrechtelijk is het derdenbeding (beding ten behoeve van een derde) vervangen door een beding ten behoeve van zichzelf. 

Dergelijk beding ten behoeve van zichzelf is in principe niet belastbaar in de erfbelasting maar de Vlaamse Belastingdienst meent dat zolang de oorspronkelijke begunstigde in de configuratie blijft staan de uitkering belastbaar blijft .  Zelfs de betaling van schenkbelasting over de waarde van de verzekeringsgift schakelt de belastbaarheid van de uitkering in de erfbelasting niet uit.   

De betaling van die schenkbelasting heeft enkel tot gevolg dat de belastbare basis waarover de erfbelasting moet betaald worden nl. het uitgekeerd kapitaal mag verminderd worden met de belastbare basis  waarover de schenkbelasting berekend en betaald werd.  De begunstigde bij overlijden betaalt dus nog erfbelasting over de aangroei in waarde van de geschonken levensverzekering.

Weet ook dat U aan deze schenking allerlei voorwaarden en lasten kan koppelen die U toelaten om nog enige controle te behouden over of enige inkomsten te ontvangen van het geschonken roerend goed. 

Schenking van de begunstigingsclausule

Heeft de levensverzekering een ABC of ABAC configuratie dan kan U de begunstiging bij overlijden van uw levensverzekeringscontract notarieel schenken.  Weet dat de uitkering bij overlijden in dat geval niet onderworpen wordt aan de erfbelasting maar wel aan het schenkingsrecht voor roerende goederen.

Heeft de levensverzekering een ABBA configuratie dan kan U de begunstiging bij leven notarieel schenken.  Ook hier wordt de uitkering bij leven dan onderworpen aan het schenkingsrecht voor roerende goederen.

Zakenkantoor Pascal Declercq BV

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 10u tot 13u op 056 42 31 11.
Voor een goede dienstverlening werken wij graag op afspraak.

Contacteer ons

Zakenkantoor Pascal Declercq BV

Elke werkdag telefonisch bereikbaar van 10u tot 13u op 056 42 31 11.
Voor een goede dienstverlening werken wij graag op afspraak.



    Akkoord met het privacybeleid